Jij mag er zijn!
Na de kraamtijd
Expertise na de kraamperiode: Jouw reis als ouder stopt hier niet.
Je kraamtijd is hopelijk een fijne periode geweest, waarin je veel hebt kunnen leren als het gaat om de zorg voor je baby, fles- of borstvoeding, hoe je de hechting kunt bevorderen en nog veel meer.
Helaas worden kraamzorg uren steeds minder en moet je het soms doen met 6 dagen zorg of maar 3 uurtjes per dag.
Het kan zijn dat je nog langer extra ondersteuning zou willen of nodig hebt.
Met zorg NA de kraamtijd kan ik op verschillende vlakken die ondersteuning geven. Staat jouw situatie er niet tussen, laat het dan gerust weten dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen of dat ik je kan doorverwijzen naar een andere professional.
Couveuse nazorg
Je baby is te vroeg geboren en mag nu naar huis.
Een periode van onzekerheid, zorgen om jullie baby of alles wel goed kwam tot het gescheiden zijn van je kindje.
Dit is ongetwijfeld voor jullie als ouders een heftige periode geweest, maar ook zeker voor jullie kindje een zware periode.
Borstvoeding
Bij de ene moeder en kindje gaat borstvoeding bijna als vanzelf, terwijl een ander veel meer hobbels over moet. Het kan namelijk tot 6 weken duren voordat jij en je baby goed op elkaar zijn afgestemd. Voel je je soms nog wat onzeker als het om borstvoeding gaat en zou je graag eens sparren met een ervaringsdeskundige? Dan kan ik je daarbij extra ondersteunen.
Huilen
Huilt jouw baby veel? Baby’s willen je altijd iets vertellen als ze huilen. Ze willen hun basisbehoefte kenbaar maken. Helaas is het voor jou als ouder van een baby die veel huilt alles behalve makkelijk om rustig te blijven. Je wil zo graag je kindje troosten maar weet eigenlijk niet hoe.
Slapen
Hazeslaapjes, alleen maar bij papa of mama willen slapen, moeite met inslapen, veel slapen. Zo maar verschillende situaties die zich voor kunnen doen. De overgang van de warme buik van mama naar de wereld is een enorme overgang voor je baby.
Geboortepatronen en geboortereflexen
- veel huilen en moeilijk te troosten
- overstrekken
- weinig slapen en niet in eigen bedje willen liggen
- heel veel slapen en moeilijk wakker te krijgen voor een voeding
- Veel spugen, krampjes of moeilijk boeren
Een greep uit de dingen die een baby kan laten zien in gedrag en lichaamstaal,die veel heeft meegemaakt tijdens de zwangerschap en geboorte. Wil je weten wat precies het verschil is tussen de geboortepatronen- en geboortereflexen lees dan vooral verder.
Geboortepartronen en -reflexen
De periode van de conceptie, zwangerschap & bevalling en de babyperiode is bepalend op de rest van je leven.
Geboortepatronen zijn gedragspatronen, die zijn ontstaan tijdens de start van je leven. Soms loopt een zwangerschap of geboorte anders dan het gewenst zou zijn. De behoeftes van een baby worden dan niet vervuld. Dit heeft verder niets met schuld te maken, we hebben nu eenmaal niet alles in de hand. We kunnen er wel iets mee doen als dingen anders zijn gelopen dan verwacht.
De behoeftes die de baby had, zijn niet zomaar verdwenen.
Ze spelen nog op de achtergrond mee en liggen opgeslagen in het het lichaamsgeheugen. Een baby kan aan zijn ervaringen geen woorden geven en zal zijn behoeftes uiten door gedrag.
Geboortereflexen hebben te maken met de ontwikkeling van een baby. Doordat reflexen geintegreerd worden in een bepaalde volgorde zorgen ze voor een goede hersenontwikkeling. Omstandigheden als een keizersnede, vroeggeboorte, inleiding, te snelle of een te langzame geboorte, gescheiden zijn van de ouder enz. kunnen de werking van die reflexen verstoren en daarmee de ontwikkeling van een baby in de weg zitten. Dit kan zelfs doorwerken tot in de kindertijd en zelfs volwassenheid.
Dus geboortepatronen gaan over de invloed van de geboorte op het gedrag van een baby. (huilen, onrust, problemen met slapen, overstrekken, spugen, krampjes, claimgedrag enz)
Geboortereflexen gaan over de invloed van de geboorte op de ontwikkeling van een baby (verloop voedingen, rollen, zitten, staan, lopen, lezen, schrijven enz)
Door goed te kijken naar het verhaal van de zwangerschap en geboorte kunnen we ontdekken wat de onderliggende behoefte is van je kindje. Er zijn verschillende manieren om de reflexen alsnog te integreren en je kindje dat te geven wat het gemist heeft. Graag vertel ik je er meer over.
Slapen
Hazeslaapjes, alleen maar bij papa of mama willen slapen, moeite met inslapen, veel slapen. Zo maar verschillende situaties die zich voor kunnen doen. De overgang van de warme buik van mama naar de wereld is een enorme overgang voor je baby. Altijd geluid, lekker warm in slaap gewiegd worden, knus in een foetushouding en dan plotseling wordt er verwacht dat je op je rug in een bedje gaat slapen, in de nacht alles om je heen stil wordt en je geen flauw idee hebt of papa of mama wel in de buurt zijn. Best beangstigend toch?
Vaak krijg ik in een kraamweek al de vraag, vanaf waneer een baby door gaat slapen. Het is eigenlijk nog best wel een ding voor ouders. Elk kindje is uniek en gaat zijn of haar eigen slaapgewoontes ontwikkelen en ik geloof dat dat in de meeste situaties komt als je kindje zich veilig weet.
Wist jij dat 5 uurtjes achter elkaar slapen voor een baby al doorslapen is?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een slaappatroon verstoord is. Dit kan onder andere te maken hebben met geboorte patronen en niet geintegreerde geboortereflexen.
Wil jij er graag achterkomen of er verstorende factoren een rol zouden kunnen spelen bij jou kindje?
Neem dan contact op.
Borstvoeding
Bij de ene moeder en kindje gaat borstvoeding bijna als vanzelf, terwijl een ander veel meer hobbels over moet. Het kan namelijk tot 6 weken duren voordat jij en je baby goed op elkaar zijn afgestemd. Voel je je soms nog wat onzeker als het om borstvoeding gaat en zou je graag eens sparren met een ervaringsdeskundige? Dan kan ik je daarbij extra ondersteunen. Samen kijken naar het voedingsritme, wat extra ondersteuning bij goed leren aanleggen, regeldagen of misschien wel meer informatie over langvoeden?
Met inmiddels 22 jaar aan ervaring en scholingen op het gebied van borstvoeding hoor ik graag waar je meer over zou willen weten. Ik ben geen lactatiekundige, maar met meerdere lactatiekundigen in mijn netwerk kan ik je ook altijd doorverwijzen mocht ik zien dat er meer specifieke aandacht nodig is.
Ook de zwangerschap en geboorte kunnen van invloed zijn op het goed kunnen drinken aan de borst of uit een fles. Er zijn dan storende geboortepatronen of niet goed geintegreerde reflexen aanwezig.
Couveuse nazorg
Je baby is te vroeg geboren en mag nu naar huis.
Een periode van onzekerheid, zorgen om jullie baby of alles wel goed kwam tot het gescheiden zijn van je kindje.
Dit is ongetwijfeld voor jullie als ouders een heftige periode geweest, maar ook zeker voor jullie kindje een zware periode.
Soms kun je vanuit de zorgverzekering nog een paar uurtjes couveuse nazorg krijgen, maar
als dit niet het geval is en je hebt meer ondersteuning nodig dan wil ik er voor jullie zijn.
Overgang van ziekenhuis naar thuis
Ondanks dat prikkels zoveel mogelijk beperkt worden kan je baby toch onrustig zijn door alle indrukken die het heeft opgedaan op de NICU en/of couveuseafdeling. De overgang naar thuis kan dan soms best groot zijn. Jullie kindje zal ook meer verlangen naar extra nabijheid en voor jullie begint er weer een hele nieuwe fase. Ik geef jullie handvatten hoe je daarmee om kunt gaan, net als de praktische dingen die je normaal gezien in de kraamtijd thuis zou leren.
Misschien komt er nu pas het echte besef in welke rollercoaster jullie gezeten hebben, ontlading of juist verdriet om dat wat je gemist hebt in een kraamtijd. Een aantal coaching sessies kunnen dan helpen om alles ruimte te geven en te verwerken.
Huilen
Huilt jouw baby veel? Baby’s willen je altijd iets vertellen als ze huilen. Ze willen hun basisbehoefte kenbaar maken. Helaas is het voor jou als ouder van een baby die veel huilt alles behalve makkelijk om rustig te blijven. Je wil zo graag je kindje troosten maar weet eigenlijk niet hoe. Jouw baby voelt die spanning en stress aan waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Baby’s willen ook maar al te graag hun geboorteverhaal aan je vertellen.
Huilen kan dus meerdere oorzaken hebben.
Verhuilen
Baby’s en kinderen hebben ruimte nodig om hun verhaal te vertellen, alle spanning en stress moet er ergens uit. Als een kind mag huilen ontstaat er ruimte om de emoties te kunnen reguleren.
Denk maar eens aan jezelf. Stel je hebt een heftige situatie meegemaakt, je zit vol stress, je tranen zitten je hoog of je bent helemaal overstuur. Je komt thuis en wil graag je verhaal vertellen aan je partner, maar die heeft helemaal geen tijd of probeert je een beetje te sussen. Hoe zou je je daarover voelen? Niet gezien of gehoord toch? Waar jij op zo’n moment behoefte aan hebt is dat je emotie er mag zijn, je verhaal kunnen doen, Dan voel je opluchting en dat werkt bij je baby net zo.
Laat je kindje bij twijfel altijd nakijken door een arts of eventueel behandelen bij een osteopaat om andere oorzaken uit te sluiten. Soms is er een allergie of zit er fysiek iets niet lekker in het lijfje van je kind.
Ik luister graag naar jouw verhaal. Neem je vandaag nog contact op?
Bianca van Commenee
Geldrop
Info@elimcoaching.nl
06-23599356
Kvk-nummer 17282600
Btw-nummer NL001701391B71